söndag 27 februari 2011

annorlunda smörgåstårta - lättare än vad man tror...

det kändes alldeles vårigt eller nästan somrigt att ställa fram denna smörgåstårta på bordet i helgen... vid vissa tillfällen så är det liksom smörgåstårta som är grejen, men allvarligt så har jag inte mycket till övers för de allra flesta smörgåstårtor som går att köpa... visst kan det ibland vara gott, men det blir lätt väldigt mäktigt och alldeles för många konstiga saker inblandade. smakar mest som smörgåsbord i tårtform (vilket väl nästan är vad det är), men nja, faller inte mig i smaken...

så till helgens smörgåstårta så tänkte jag sommar! och då inte nödvändigt vis svensk sådan... :-)

såhär gjorde jag: ( tårtan räckte till 9 hungriga som lunch )

- köp bröd hos bageri, visst kan man baka själv, men att köpa bottnar eller landgångsbröd hos bagare som är färdigskuret är toppen! jag bad om bottnar beräknat till 10-12 personer.
- gör alla röror och lägg ihop bottnarna senast kvällen före och låt det dra. dekorera ett par timmar innan det är dags att äta.

- 1:a lagret består av
1 burk ajvar relish mild
1,5 burk kesella 10%
1 rensad grillad kyckling, finhackad

- 2:a lagret består av
2 burkar kikärtor, avrunna
1 krm spiskummin
salt
1 krm vitlökspulver, alt. lite färsk
3 msk olivolja
1 burk kesella 10%

- 3:e lagret består av
1 pkt fetaost
1,5 burk kesella 10%

- dekorationen består av
2 burkar kesella 10%
4 msk majonnäs
1 kruka romansallat
1 ask ärtskott
1 ask fina tomater, jag använder romantica
1 gul paprika, finhackad

helt klart mycket smidigare än vad man kan tro att göra egen smörgåstårta och det är ju bara att blanda hej vilt med smaker som brukar passa ihop... :-) och om man som jag är lite väl experimentell ibland, ja, då är det ju bara att göra sig en macka med alla röror innan man lägger ihop det, är det gott så är det bara att köra på :-) (helt klart något som jag gjorde angående denna tårta)

tisdag 22 februari 2011

passion för mat - mässa i GBG i helgen

jag och min kära sambo var på mässan för två år sedan och myste, kikade på vackra AGA-spisar och provade allehanda trevliga matvaror samt självklart lyssnade på en massa matproffs.... :-)

så tveka inte att ta en tur dit i helgen, om jag själv kommer dit så lovar jag att rapportera därifrån :-)

söndag 20 februari 2011

pannkakor! - suverän söndagslunch


japp, pannkakor äter vi helt klart gärna emellanåt... fast jag måste berätta att det länge inte förekom några pannkakor alls i vårt hushåll, mest en massa konstig halvstekt smet slängd i slasken åtföljd av ett gäng svordomar och konstiga frågor från min sambo om mitt beteende.

jag fick liksom ingen ordning på smeten och när pannkakorna skulle vändas, ja man kan säga att jag helt klart vet vad uttrycket "det blev pannkaka av alltihop" kommer från...

så jag testade och prövade och fick ihop ett recept som fungerar, men jag kunde fortfarande inte steka dem för det där med att vända pannkakor, ja, det var visst inte riktigt min grej... tills jag häromdagen konstaterade att det är nog fel på stekspaden.... ni vet undanflykter kan man ju alltid försöka med, men jag hade rätt!! :-) det var fel på stekspaden, efter att jag köpt mig en pannkaksstekspade så är det ju inga problem alls, så ni alla som emellanåt svär över konstiga sladdriga pannkakor som inte går att vända på ett vettigt sätt, köp er en pannkaksstekspade som på bilden och använd receptet nedan och jag lovar succé!

jag har utgått från rutiga kokbokens recept, men kluddat i boken står numera + 1 ägg, + lite extra mjöl, - lite mjölk, + vaniljsocker så mitt recept blir för 2 personer till lunch eller middag:

3 ägg
drygt 5 dl mjölk
knappt 3 dl mjöl
1 tsk salt
2 tsk socker
2 tsk vaniljsocker
smör att steka i

vispa upp äggen lätt, tillsätt 2 dl mjölk, mjölket, salt, socker och vaniljsocker och vispa helt slätt, vispa i resten av mjölken och låt smeten stå framme i rumstemperatur minst 20 min innan man ens försöker steka några.

smält sedan yttepytte lite smör i stekpannan före varje lagg och det kommer att gå alldeles toppen! :-)

servera med blåbärssylt eller jordgubbssylt.

tisdag 8 februari 2011

det stora blågula huset på landet...


den här bilden har jag lånat från Gekås i Ullareds alldeles egna blogg http://gekasullaredbloggen.blogspot.com/.
jag läser den ofta och gärna och kikar på roliga inlägg om allt som finns att införskaffa och allt som oftast dyker nåt riktigt nytt upp, t.ex. det här! konstaterar glatt att man får åka till affären och köpa ny choklad och mango som är så gott, borde funka toppen!

blir väl att ta en tur till det stora blågula huset på landet snart också, en väninna visade baby-avdelningen häromdagen för mig och jag tror inte jag behöver visa plånboken på så många fler ställen än där om jag förstått rätt :-)

fredag 4 februari 2011

kvällens dessert - vit chokladmousse


ikväll bjuder vi grannarna på middag :-) det blir grillat, precis som på sommaren, kändes sådär med planerna i morse när vi vaknade till snöstorm... men det ska nog gå vägen, det mesta har redan regnat bort. till dessert bjuder jag på vit chokladmousse eller chokladkräm som det heter i receptet. det är systrarna eisenmann som är fiffiga och fixar en sådan här smarrig dessert i den alltid gångbara "två systrars söta" som ju helena ljunggren också nyss prisat tillsammans med de andra böckerna i deras systrars-söta-serie.

till 8 portioner:
300 g vit choklad ( jag använder odense )
1 ägg (ska vara två, men det gick lika bra)
2 äggulor
1 dl florsocker
5 dl creme fraiche naturell (ska vara 6 men jag tyckte gott det räckte)
färska bär & ett par kvistar citronmeliss

såhär gjorde jag:
vispa upp ägget och gulorna, smält chokladen och tillsätt, fortsätt vispa, blanda i florsocker och sist creme fraiche och vispa riktigt fluffigt. skeda upp i skålar och ställ kallt, dekorera med färska bär, funkar säkert med frysta också, antagligen då helst björnbär som ju brukar vara lite fasta och fina även frysta, och en kvist citronmeliss. 

ikväll serverar jag moussen i mina nya margaritaglas inköpta på Cervera. som jag letat efter sådana till en rimlig peng, nu finns de i 4-pack för 249 :-) (fast mina margaritas får jag vackert vänta med i det här läget)

vad hade du i ugnen sa du...?

jag och min sambo har den stora glädjen att få bli tre till sommaren, vilket som i de flesta fall, resulterat i ett antal veckor då det här med matlagning och ens intag av mat, inte riktigt varit sig likt... därav min frånvaro...

men när jag nu har hittat min aptit igen, utan problem kan vistas i kök och  mataffärer och dessutom är vaken större del av dygnet än jag sover, så är jag tämligen laddad för att fortsätta blogga igen och jag hoppas att många av de glada läsare jag haft, hittar sin väg tillbaks hit igen :-)