onsdag 2 juni 2010

mina bullar


















bullrecept är väl en sån där sak som växer fram hos folk...:-) man hittar ett recept som funkar, men det blir inte riktigt som man vill och så prövar man sig fram tills man har något som man kan vara riktigt stolt över. här är mitt sådant recept:

till ca 30 rejäla bullar i "caféstorlek":

deg:
50 g jäst för söta degar
en nypa salt
5 dl grekisk yoghurt 10%
1 dl vatten
200 g smör
1 dl sirap
1 dl strösocker
1 ägg
2 tsk mortlade kardemummakärnor
15 dl vetemjöl
1 dl manitoba cream (eller vetemjöl special)

fyllning:
250 g mjukt smör
2 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1 dl farinsocker
1 dl strösocker

topping:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

rör först ihop fyllningen till en smet och ställ åt sidan.
smula sedan jästen i en bunke. smält smöret och ha i kardemumman i grytan under tiden det smälter. Häll i yoghurt och vatten och värm till fingervarmt. rör ut jästen med vätskan. tillsätt salt, socker, sirap, ägg och sedan allt utom 1 dl vetemjöl. Arbeta ihop till en blank men inte allt för kladdig deg.

lät jäsa dragfritt under bakduk i ca 30 min. ta upp på bakbord och knåda ihop. kavla ut degen ca 90 cm lång och 50 cm bred. bred på fyllningen och rulla ihop. rulla mot dig så blir det bäst. skär sedan degen i 30 skivor (går lättast med brödkniv, akta bänken bara... :-) )

lägg bullarna på bakplåtsklädd plåt, men vik in "flärpen" under bullen så den inte sticker iväg när det jäser. jäs dragfritt under bakduk igen i ca 30 min.

sätt ugnen på 250 C. vispa upp 1 ägg och pensla på bullarna, strö över pärlsocker och grädda i ca 14 min.

ha sedan en riktigt trevlig fikastund! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar