lördag 7 augusti 2010

krämig polenta och sötsyrlig fläskköttsgrytadet här är verkligen enklare än vad det låter... :-) första gången jag skulle göra polenta stod jag med pannan i djupa veck och näsan ner i beskrivningen hela tiden. i efterhand kan man undra varför. polenta är superlätt att laga, går i princip fortare än en mannagrynsgröt... så tveka inte att plocka hem ett paket nästa gång du är i mataffären.

det blir en ganska stabbig anrättning och vill man ha det till lite lösare konsistens så öka bara mängden vätska något.

till polentan gör jag en sötsyrlig fläskköttsgryta. det blir annars mest fläskfilé eller fläskkotletter hos oss och då blir detta en bra variation.

idag gjorde jag ett storkok som räckte till oss ikväll och så sisådär 6-8 lunchlådor beroende på hur stora man vill ha dem.

8-10 portioner:

till grytan:
1100 g fint fläskkött, typ schnitzel eller skinkinnanlår
2 burkar krossade tomater
1 burk salsa, helst medium
1 solovitlök
1/2 dl farinsocker
1/2 dl rödvinsvinäger
2 purjolökar
salt & peppar
1 tsk paprikapulver, helst rökt

till polentan:
5 dl polenta
7,5 dl vatten
7,5 dl mjölk
1 kycklingbuljongtärning
400 g frysta ärter
1 pkt bacon
200 g riven smakrik ost (jag har använt allt från parmesan till prästost)

börja med att strimla och knapersteka baconet till polentan och låt rinna av på hushållspapper.

tärna sedan fläskköttet i små bitar. stek dem tillsammans med pressad vitlök i smör och krydda med salt och peppar. tillsätt tomater och salsa och krydda med farinsocker, vinäger och paprikapulver. hacka purjolöken i relativt stora bitar och lägg i grytan. låt koka ihop några minuter och smaka av. låt sedan grytan puttra vid sidan av medan du gör polentan.

värm upp mjölk och lättsaltat vatten med buljongtärning och ärter i en stor kastrull tills det kokar. häll sakta i polentan och vispa ordentligt hela tiden. tämligen fort (någon minut eller två), så tjocknar polentan och då är den färdig. jag brukar smaka av med en sked så att den verkligen hunnit bli krämig och där inte finns några "hårda" gryn kvar.

dra åt sidan och rör i bacon. smaka av med salt och peppar. rör sist i osten tills den smälter. (gillar du inte ärter eller bacon så är det ju självklart bara att utesluta dem)

klart! :-)

1 kommentar: