torsdag 12 augusti 2010

päronkaka med kardemumma och mandelmassaefter sommaren kommer ju många som bekant, in i en period där man försöker hålla igen lite grann på matintaget då det ju oftast är tämligen större under sommaren...:-)

allt detta stämmer på mig och vad gör jag då. jo jag köper mig en massa frukt och så börjar jag knapra på det. det är bara det att ofta felbedömer jag det hela och jag köper alldeles för mycket... detta hände nu i veckan och igår låg ett gäng fina päron och sneglade på mig, alldeles perfekt mogna. och inte särskilt otippat fick detta mig att associera till kakbak. kakbak blev det och det resulterade i en väldigt annorlunda kaka men som föll både mig och grannen i smaken...:-)

till en kaka:
150 g smör
1,5 dl socker + 1 msk
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 stora mogna päron
150 g mandelmassa
2 tsk stött kardemumma (om du använder malen så ta bara 1 tsk)

rör smör och den större mängden socker krämigt och tillsätt ett ägg i taget. blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. bottna en smord och bröad form med smeten.

skala, kärna ur och dela päronen i fjärdedelar. lägg ut dem på smeten. riv över mandelmassan grovt och strö över resterande socker och kardemumman.grädda i ugnen ca 40 min i 225 C. OBS! ett folieark behövs överst efter ca 15 min annars blir mandelmassan svart. känn efter med en sticka så att smeten stelnat överallt.

låt kakan svalna något innan du skär den i bitar.

detta är en perfekt kaka till en kopp te en ruskig höstkväll.

2 kommentarer:

  1. Tack så mycket! Vad glad jag blir.

    SvaraRadera
  2. Den här kakan låter helt fantastiskt god, med både mandelmassa och kardemumma kan det inte gå fel!

    SvaraRadera