onsdag 22 september 2010

chokladmousse fr. LEON


det här var en riktig höjdare som vi lär göra många gånger igen! jag gillar mousse, perfekt att bara mysa i sig :-) och så gillar jag en lätt konsistens efter en stadig middag. det är bara det att mousse ofta är gräddbaserat och man blir så mätt så man liksom funderar på om magen står inte bara i fyra hörn utan kanske sju eller nåt...

så när jag i finfina boken LEON hittade det här receptet, var jag helt klart tvungen att prova och det gick lätt, oj så lätt det var att göra och så gott.

enda negativa är möjligen att man inte känner sig sådär proppmätt efteråt så att man kanske råkar äta för mycket, därav det klockrena med portionering i förväg... :-)

tveka inte att pröva detta! jag rörde ihop det samtidigt som middagen förra helgen och efter en timme i kylen, d.v.s. lagom till att man diskat undan middagen och fått fart på kaffepannan så var det dags att plocka fram.

jag gjorde ungefär som i receptet, men ändrade lite grand ( som vanligt )

för 4 personer:
100 g choklad ( jag använde mjölkchoklad från Droste)
30 g smör
2 äggulor
1 shot espresso ( jag använde 1/2 dl starkt vanligt kaffe)
en skvätt likör, apelsinskal etc. ( jag tog en skvätt dooley´s)
3 äggvitor
20 g socker (justera beroende på chokladsort)

vispa upp äggulorna till de är nästan vita (tar en bra stund). smält under tiden choklad och smör i en skål tillsammans i micron och låt svalna. blanda ner äggulorna i chokladen tillsammans med likör och kaffe. vispa äggvitorna till hårt skum, rör i socker och vispa en liten stund till.

ta sedan 1/3 av äggvitorna och rör ner i chokladsmeten. sedan 1/3 till, riktigt försiktigt och så sista 1/3 "with the strokes of an angel" som det står i boken :-).

häll upp i "pretty things" (också citat från boken) och låt stå i kylen någon timme. obs! de är faktiskt riktigt fina även dagen efter så det går alltså att förbereda tidigt samma dag som de ska ätas.

jag dekorerade med ytterligare en bit droste-choklad på varje mousse.

3 kommentarer: