lördag 9 oktober 2010

brödbak / skafferirensningjag tänkte jag skull dela med mig av en vana som jag utövar sisådär en gång i månaden eller oftare. jag började med det nånstans under gymnasietiden, gjorde ett rejält uppehåll när jag bodde på studentkorridor och i små lägenheter, och tog upp vanan direkt när vi köpte vårt hus.

brödet som vi konsumerar här hemma, det är alltifrån halvfrusna bake-off frallor, färskt bröd från bageri, hönököka och annat, knäckebröd och så hembakt bröd som man ju alltid undrar varför man inte gör oftare.

med bröd så bakar jag gärna efter recept om jag ska ha brödet till något speciellt, t.ex. baguetter till en midag, rejäla tekakor till utflykt eller så, men när det gäller vardagsbröd så får det bli vad det blir. min vana att dela med mig av är alltså en form av skafferirensning som ger mycket gott och varierat bröd :-)!

för två plåtar med frallor/tekakor eller 4 limpor:
50 g jäst
5 dl 37 C vatten eller mjölk, en del yoghurt eller kesella funkar också
en rejäl nypa salt
1/2 dl av något sött, t.ex. sirap mörk/ljus, honung eller råsocker
1-2 dl frön, t.ex. solros, pumpafrön, linfrön, sesamfrön
1-2 dl av något grovt, t.ex. kli, havregryn
lite kryddor om man vill ha det, t.ex. vanliga brödkryddor, kummin, fänkål, pomerans, örter
någon smaksättare om man vill ha det t.ex. lingonsylt, russin, äpplemos, torkade fikon
1-2 dl lite grövre mjöl, t.ex. lantbrödsmjöl, grahamsmjöl
vetemjöl eller vetemjöl special till en bra deg

börja med att smula jästen i en bunke, hetta upp vatten eller mjölk till 37 C och rör ut jästen i det. blanda i salt, sött, frön, grovt, kryddor, grövre mjöl och arbeta ihop i assistent eller i bunke.

fyll sedan med ev. kesella eller yoghurt och så vetemjöl vartefter det behövs till en deg som precis släpper bunken men som absolut inte är torr, blank ska den vara och gärna lite kladdig när man tar på den. det där löser sig på bakbordet sedan.

täck över med en bakduk och jäs degen till dubbel storlek, kan ta allt från 1/2 timme till 1. ta upp degen och dela den helst i mindre bitar direkt beroende på vad du ska göra, knåda till frallor, tekakor, limpor eller vad humöret vill, lägg på plåt och om du vill doppa frallorna i något frö, typ pumpafrön eller vallmofrön, krävs då att degen är rätt blank. låt jäsa igen under bakduk, ca 1/2 h brukar funka.

grädda sedan bröden i 175-200 C, och låt svalna på galler under bakduk.

1 kommentar: