fredag 4 februari 2011

kvällens dessert - vit chokladmousse


ikväll bjuder vi grannarna på middag :-) det blir grillat, precis som på sommaren, kändes sådär med planerna i morse när vi vaknade till snöstorm... men det ska nog gå vägen, det mesta har redan regnat bort. till dessert bjuder jag på vit chokladmousse eller chokladkräm som det heter i receptet. det är systrarna eisenmann som är fiffiga och fixar en sådan här smarrig dessert i den alltid gångbara "två systrars söta" som ju helena ljunggren också nyss prisat tillsammans med de andra böckerna i deras systrars-söta-serie.

till 8 portioner:
300 g vit choklad ( jag använder odense )
1 ägg (ska vara två, men det gick lika bra)
2 äggulor
1 dl florsocker
5 dl creme fraiche naturell (ska vara 6 men jag tyckte gott det räckte)
färska bär & ett par kvistar citronmeliss

såhär gjorde jag:
vispa upp ägget och gulorna, smält chokladen och tillsätt, fortsätt vispa, blanda i florsocker och sist creme fraiche och vispa riktigt fluffigt. skeda upp i skålar och ställ kallt, dekorera med färska bär, funkar säkert med frysta också, antagligen då helst björnbär som ju brukar vara lite fasta och fina även frysta, och en kvist citronmeliss. 

ikväll serverar jag moussen i mina nya margaritaglas inköpta på Cervera. som jag letat efter sådana till en rimlig peng, nu finns de i 4-pack för 249 :-) (fast mina margaritas får jag vackert vänta med i det här läget)

4 kommentarer:

  1. Ser ut och låter toppgott! (tyvärr inget för mig) :) och stort stort grattis!! är glad för er :)

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut och systrarna Eisenmann böcker är kanon, har alla tre

    SvaraRadera
  3. Mmm, så gott det såg ut. Såg på halv-åtta-hos-mig där de också gjorde vit chokladmousse. Tänkte att det måste kanske bli det i helgen. Sammanträffande att hitta det här hos dig också :-) Nu ska jag kika vidare här, fin blogg du har!

    SvaraRadera