söndag 20 februari 2011

pannkakor! - suverän söndagslunch


japp, pannkakor äter vi helt klart gärna emellanåt... fast jag måste berätta att det länge inte förekom några pannkakor alls i vårt hushåll, mest en massa konstig halvstekt smet slängd i slasken åtföljd av ett gäng svordomar och konstiga frågor från min sambo om mitt beteende.

jag fick liksom ingen ordning på smeten och när pannkakorna skulle vändas, ja man kan säga att jag helt klart vet vad uttrycket "det blev pannkaka av alltihop" kommer från...

så jag testade och prövade och fick ihop ett recept som fungerar, men jag kunde fortfarande inte steka dem för det där med att vända pannkakor, ja, det var visst inte riktigt min grej... tills jag häromdagen konstaterade att det är nog fel på stekspaden.... ni vet undanflykter kan man ju alltid försöka med, men jag hade rätt!! :-) det var fel på stekspaden, efter att jag köpt mig en pannkaksstekspade så är det ju inga problem alls, så ni alla som emellanåt svär över konstiga sladdriga pannkakor som inte går att vända på ett vettigt sätt, köp er en pannkaksstekspade som på bilden och använd receptet nedan och jag lovar succé!

jag har utgått från rutiga kokbokens recept, men kluddat i boken står numera + 1 ägg, + lite extra mjöl, - lite mjölk, + vaniljsocker så mitt recept blir för 2 personer till lunch eller middag:

3 ägg
drygt 5 dl mjölk
knappt 3 dl mjöl
1 tsk salt
2 tsk socker
2 tsk vaniljsocker
smör att steka i

vispa upp äggen lätt, tillsätt 2 dl mjölk, mjölket, salt, socker och vaniljsocker och vispa helt slätt, vispa i resten av mjölken och låt smeten stå framme i rumstemperatur minst 20 min innan man ens försöker steka några.

smält sedan yttepytte lite smör i stekpannan före varje lagg och det kommer att gå alldeles toppen! :-)

servera med blåbärssylt eller jordgubbssylt.

5 kommentarer:

 1. Pannkakor är himla gott det :-), tur det var fel på stekspaden och inte kocken :-) och att du nu fått köpt en "riktigt" pannkaksstekspade så att det kan bli pannkakor även hos er :-)

  SvaraRadera
 2. Jo, det där känner jag igen. När jag steker pannkakor har jag ett vokäbulär som kan göra den mest råbarkade sjöman generad.

  SvaraRadera
 3. ett kanon recept jag lärde mig för evigheter sen är .. att du bestämmer hur många ägg .. ex 2 ägg och tar då lika många dl mjöl alltså 2 dl mjöl och sen plussar man antalet mjöl och ägg ..så blir det mjölk mängden ..alltså 4 dl..och då får man ut ca 8 st pannkakor ..2+2+4 =8 st super enkelt att komma ihåg .. sen givetvis lite sallt och lite vaniljsocker + smör att steka i .. bäst är om smeten få stå och "svälla" en stund innan man steker ... vill man göra större sats så givetvis öka .. 3 ägg , 3 dl mjöl , 6 dl mjölk = 12 st pannkakor !!!! osv ....

  SvaraRadera
 4. TACK FÖR TIPSET!!! verkligen. Jag är totalt värdelös på att göra pannkakor, det är en av de mat/bakrelaterade saker som jag verkligen, verkligen itne kan. De blir, precis som du säger, ovändbara osv... ja, de hamnar i soptunnan. MEN det är ju faktiskt möjligt att det även i mitt fall handlar om själva stekspaden - kan ju hoppas, i alla fall :) hahaha.

  SvaraRadera
 5. Visste inte ens att det fanns pannkaksstekspadar. :-) Det är gott med pannkakor, hos oss är det min man som steker dem när vi ska äta pannkakor.

  SvaraRadera