måndag 17 maj 2010

vårlig risotto


















risotto är klockren mat till lunchlådan så jag gör alltid mer än vad som går åt till kvällen. Det här räcker som huvudrätt för två samt ett par lunchlådor:

du behöver:
olivolja
1 solo vitlök
1 lök (jag väljer alltid röd för färgens skull)
ca 2 dl arborioris
1 dl vitt vin
hönsbuljong (går åt olika beroende på hur du vill ha risotton och hur mycket det kokar, men minst en liter)
1 bunt färsk grön sparris (alt. en förp. frusen)(bryt av den färska, de går av där det börjar bli träigt)
1/2 burk grillad paprika (Fontana), hackad
några strimlade skivor parmaskinka om du vill
1,5 dl riven parmesan
svartpeppar från kvarn

Hetta upp olivolja i en gryta eller traktörpanna. Fräs pressad vitlök och hackad lök tills den mjuknar, häll i ris och stek runt tills det blir lite genomskinligt. Häll på vin och låt det koka in.

Sedan gäller att röra och späda med varm buljong (som du håller varm i en gryta bredvid) tills risotton har den konsistens du vill. Det viktigaste är att späda lite i taget annars liknar det hela mest ris i vatten. Genom att stå och röra lite då och då och späda lite då och då, får risotton sin krämiga konsistens. När riset fortfarande har lite tuggmotstånd kvar och risotton är som lite lös gröt, är det dags att lägga i paprika och sparris (och ev. skinka) och låta sparrisen bli lite tillagad och paprikan varm. Dra sedan grytan från plattan och rör i parmesan. Färdigt!

Avsluta genom att dra några varv med svartpepparkvarnen över tallriken.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar