söndag 20 juni 2010

mammas "pain riche"


detta brödet har min mamma bakat sedan jag var riktigt liten. det roliga är att i princip varje gång någon middagsgäst fick detta för första gången, så kom frågan ganska snart: "kan jag få receptet?"

så tveka inte att baka detta, det ger en klockren deg och ett bröd som är jättegott färskt, men som konstigt nog nästan blir godare av att tinas i ugn efter frysning.

till 3 bröd på en plåt:

25 g jäst
4 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk neutral olja
1 dl grahamsmjöl
1 liter vetemjöl

smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervarmt och rör ut jästen i det. tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen väl. låt jästa övertäckt ca 1 timme. dela degen i 3 bitar och kavla ut varje del till en rektangel lång nog att få plats på plåten. rulla ihop och lägg över på plåten, snitta med vass kniv. och låt jäsa utan bakduk i ca 40 min.


grädda i 275 C i ca 14 min. pensla med kallt vatten direkt när du tar ut dem och låt svalna på galler utan bakduk.

2 kommentarer:

  1. Vad bra med ett riktigt poppis recept på pain riche! Det finns faktiskt ganska få vettiga recept på det ute i världen, förra midsommar när jag skulle baka det fick jag leta jättelänge efter ett recept. Ifall jag känner mig generös mot mina midsommargäster i år kanske jag bakar dessa. :-)

    SvaraRadera
  2. Förrsten så bakade jag dessa pain riche på midsommarafton, och de blev supergoda! Alla gästerna lovordade brödet!

    SvaraRadera