lördag 10 juli 2010

twix-kakor


















till dessa kakor fick jag inspiration från tyskland.

när jag bodde där för några år sedan, fanns det twix-kakor i butikerna att köpa. ganska stora kakor med kolasmak, kola på och så choklad överst. som jag har letat efter sådana i sverige, men det finns inte.

så nu har jag bakat egna :-)

till 50 kakor:
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat

blanda ihop allt till en deg. dela i 50 delar, rulla bollar och lägg i småbrödsformar. gör ett ordentligt hål i mitten av kakorna. grädda i 7 min i 200 C.


















till kolan:
3 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
0,75 dl sirap
1/2 tsk vaniljarom
75 g smör

rör ihop allt i en kastrull. koka upp, låt sjuda eller småkoka tills det klarar kulprovet (ringla ner lite kolasmet i ett glas kallt vatten, går det att forma en kula så är kolan klar). dra åt sidan och låt svalna något. klicka ut kolan i mitten av kakorna.

smält sedan 100 g mjölkchoklad ( jag blandade hälften mjölkchoklad och hälften mörk choklad, men ska det likna twix så behövs bara mjölkchoklad ). låt svalna något. bred ut lite choklad över kolan på varje kaka. låt stelna.

6 kommentarer:

  1. Mäh vad gott! Förstå att jag saknar Twixkakorna! Tyskland var bra på så sätt. Kanske finns det någon Twixkaka kvar i frysen om 1,5 vecka? ;-)

    SvaraRadera
  2. Det låter väldigt gott! :) Vad tror du om att lägga en Noblesse-bit ovanpå istället för egensmält choklad? Liknar Dumlekakor. Måste jag helt klart prova!

    SvaraRadera
  3. Vilken kul idé med Twix-kakor! Det kan ju inte annat än bli gott :)

    SvaraRadera
  4. cheezus, vad gott det här låter! håller med - bra idé!

    SvaraRadera
  5. Åh, vad gott det låter. Det måste vi prova!

    SvaraRadera
  6. Men, hjälp vad goda de ser ut. Nu blev jag jättesugen på att testadessa direkt. Skriver i alla fall upp det på min att-göra-lista.

    SvaraRadera