tisdag 31 augusti 2010

peda - ett ryskt bröd
























i min receptbok med urklipp sitter också receptet på rysk peda... har googlat för att hitta vad namnet kommer sig av, men jag hittar inte ens något om peda utan hur jag än gör så hittar jag artiklar om ryska pedagoger... :-)

brödet är i alla fall väldigt gott och jag använde till viss del manitoba cream för att få en härlig känsla på brödet.

till 6 kakor:
50 g jäst
75 g smör
4,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
1,5 tsk socker
6 dl manitoba cream eller vetemjöl special
5 dl vetemjöl special
1 ägg till pensling
sesamfrön att strö över

smula jästen i en bunke. smält smör och tillsätt mjölk. rör ut jästen med mjölken, tillsätt salt, socker och mjöl. känn av hur mycket som behövs. arbeta degen väl och när den börjar släppa bunken så är den klar. låt jäsa under bakduk i ca 30 min.

ta upp degen på mjölat bakbord. dela degen i 6 delar. forma bullar, platta till med handen till platta kakor. ta ut en stor rundel, t.ex. med ett glas och lägg tillbaks den i hålet igen. låt jäsa under bakduk i 1 timme.

pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön ( jag använde oskalade ). grädda i ca 20 min i 200 C tills de fått fin färg.

2 kommentarer:

  1. Åh, vad härligt det såg ut. Och vilken härlig bild. Man blir liksom sygen på picknick och sitta och bryta brödet och äta med något gott till. Det receptet ska jag spara.

    SvaraRadera
  2. Vad gott det ser ut, måste testa att baka detta bröd, spar receptet med en gång

    SvaraRadera