det här är en riktigt god och krämig soppa som smakar lite annorlunda. jag hade lite problem med att tolka kryddorna i detta engelska recept, förklara gärna skillnaden på caraway och cumin... jag chansade lite och det blev jättegott!
för 6 personer:
1 tsk malen spiskummin
1 tsk kumminfrön
2 gula lökar, finhackade
4 stjälkselleri, finhackade
1 bit ingefära, ungefär som en tumme, riktigt finhackad eller riven
1/2 tsk torkad chili
en nypa malen nejlika
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk garam masala
700 g palsternacka, skalad och skuren i små tärningar
1 pkt creamy coconut, 500 ml
1 msk torkad timjan
2 lagerblad
en skvätt honung
saften av en citron
salt & vitpeppar
1 liter vatten
stek spiskummin och kumminfrön i lite olja till kumminfröna börjar "poppa". lägg sedan i lök, selleri, ingefära chili, nejlika, gurkmeja och garam masala. Stek på svag värme i några minuter. blanda sedan i palsternacka, kokosmjölk, vatten, salta och peppra. låt koka tills palsternackan är mjuk, ca 40 min.
kör sedan soppan i mixer eller mixa med stavmixer (obs! ta ut lagerbladen först), smaka av med salt & peppar och tillsätt honung och citron.
servera :-)
Det låter gott. Caraway (Carum carvi) är kummin och Cumin (Cuminum cyminum) är spiskummin. Namnen till trots är de inte alls nära släkt. Skrev en liten artikel om spiskummin här - http://matpolisen.wordpress.com/2010/09/16/spiskumminpotatisar/
SvaraRaderaunderbart, då gjorde jag rätt :-) tackar så mycket för info! :-)
SvaraRadera