fredag 3 september 2010

märtas skurna chokladkakor - XL - play-do?jag har en gammal upplaga av "sju sorters kakor" från 1976. jag har fått den av min mormor som jag tror hade minst två exemplar... :-)

den åker fram lite då och då när man vill ha något klassiskt, gammalt hederligt och det fina är att recepten misslyckas aldrig, de är liksom så genombakade och testade att man kan lita fullständigt på dem...

igår var jag på stan och åt lunch på café/bistro Viskan här i stan. Jag åt mig en grov macka med getost, honung och pecannötter, oj så gott det var. Och när vi stod i kassakön, kunde jag inte låta bli att se de enorma chokladsnitt som låg staplade på ett fat på disken.

så till eftermiddagen fick jag plocka fram min bok för att baka dessa klassiker och så gjorde jag dem riktigt stora. inte nog med att det oftast är gott med lite större (!) utan dessutom får de en helt annan karaktär i och med att degen i mitten inte får så mycket värme som när man gör dem små.

och på tal om deg, vilken härlig deg. nästan så man vill baka dem bara för att få leka med den fantastiska degen... :-) har aldrig varit med om en småkakedeg som inte vill spricka i alla fall lite när man rullar den, men inte den här inte....

till 20 stora eller 60 små chokladsnitt:
200 g smör
2,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao (fast jag tog nog mer en 5-6)
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg + 1 till pensling
pärlsocker att strö över

blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg (jag började i assistenten och gjorde färdigt degen på bakbordet).

dela degen i 4 delar för stora kakor och gör rullar som är lika långa som en bakplåt är bred ( det kortare måttet alltså ). lägg ut dem två på varje plåt (att göra korta rullar och lägga på det ovanliga hållet på plåten, gör att de inte växer ihop), platta till. vispa upp ägget och pensla och strö över rikligt med pärlsocker.
grädda i 225 C i 15 min. skär i bitar medan de är varma.


2 kommentarer:

  1. Åhh, detta är en av mina favoritkakor!
    Jag har ärvt ett exemplar av "Sju sorters kakor" av min farmor, som plockas fram lite då och då!

    Jag kan tänka mig att de var väldigt goda i större format!

    SvaraRadera
  2. Undrar om jag inte också har samma recept (har inte receptboken i närheten). Det är så gott med chokladkakor, blev väldigt sugen på att baka nu.

    SvaraRadera