fredag 15 oktober 2010

chermoula- och grönsakssoppa fr. LEON






















här är en soppa för den som är sugen på något annorlunda. den smakar verkligen mustig höstsoppa :-) fungerar både som huvudrätt med en god smörgås till eller som en liten förrätt i en middag med sydländskt tema.

för 4 rejäla portioner:

till chermoulan:
2 msk torkad koriander
3 vitlöksklyftor
1/2 msk malen kummin
1 tsk chiliflagor
1/2 tsk paprikapulver
ett kuvert saffran
2 msk olivolja
salt

till soppan:
1 rotselleri, skalad och skuren kuber
1 stor morot, skalad och skuren i kuber
1 zucchini, skalad och skuren i kuber
2 sötpotatisar, skalade och skurna i kuber
1 burk krossade tomater
en nypa socker
7,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 citron, saften
1 tsk torkad koriander
salt & peppar

mortla ihop alla ingredienser till chermoulan till en slät pasta. fräs försiktigt chermoulan i lite olivolja i en gryta. det skall inte få färg, men dofterna ska börja spridas. tillsätt sedan övriga ingredienser utom citron och koriander, låt koka tills grönsakerna är lagom, ca 20 min. smaka av med salt & peppar och pressa över citron och strö över koriander strax före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar