måndag 28 juni 2010

polsk sallad till grillat fläskkött


















den här salladen är minst sagt klockren till grillat fläskkött, oavsett det är kotletter, schnitzel eller filé. min mamma fick receptet för många år sedan av en polsk väninna och den är ständigt återkommande på grillbuffén.

1 dl frysta gröna ärter
1 normalstor morot, grovt riven
1 syrligt äpple, grovt rivet
1 normalstor saltgurka, småhackad (med det menar jag ungefär som rödbetsbitarna i rödbetssallad)
1/2 gul paprika, småhackad
10 cm purjolök, småhackad
salt & peppar
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche

blanda ihop allt och låt stå i kyl en stund. toppa med lite persilja och nymalen peppar.

1 kommentar:

  1. Hej, polsk sallad är en given favorit till alla högtider, och till grillat! Det verkar finnas många olika varianter på den när jag söker på nätet, men den version jag fått lära mig av min polska mor är som följer:
    Kokt morot, kokt palsternacka, kokt rotselleri, kokt potatis, kokt ägg, saltgurka, frysta gröna ärtor, majonnäs utblandat med mjölk, salt & peppar. Visst kan man även ha i äpple, men med allt det andra känns det ingen större smakskillnad och äpple blir dåligt fort så salladen håller bara hälften så länge i kylen. Jag har inga mängdangivelser men det ska vara lika delar av det mesta och mer ägg än potatis generellt. Allt ska tärnas smått smått såklart, och allt det kokta ska kallna innan det blandas i salladen. Prova om du vill :)

    SvaraRadera