fredag 2 juli 2010
grekiskt bjudbröd
det här brödet är inte bara vackert utan också väldigt gott :-)
till en stor krans:
50 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 msk flingsalt
1 msk flytande honung
1 msk färsk rosmarin, hackad
8 dl rågsikt
3 dl manitoba cream eller vetemjöl special
rör ut jästen med vatten som värmts till 37 C. rör i olivolja, salt, honung och rosmarin. blanda i rågsikt med hjälp av assistent och sist vetemjölet till en smidig deg.
låt jäsa under bakduk i 30 min.
ta upp degen på bakbord, knåda smidig. dela degen i tre delar och rulla långa längder, typ 80 cm. fläta en inte alltför perfekt fläta (det ska ju se ut som bröd, inte en bullkrans :-) ) och lägg över på plåt. strö över lite ytterligare mjöl.
låt jäsa under bakduk i 30 min.
sätt ugnen på 200 C och grädda i 30-35 min. i början av gräddningen, häll ut en kopp kokande vatten i botten av ugnen.
låt svalna något innan du skär upp brödet i bitar. dekorera gärna med kvistar av färsk rosmarin.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Åh, jag vill bli bjuden på grekiskt bjudbröd! :-)
SvaraRaderaVilket vackert bröd! Så fint att servera när man har gäster. Hmm... Blir avis ;-)
SvaraRaderaFrestande bröd! Kanske får bli ett födelsedagskalasbröd när jag tänker efter.
SvaraRaderaDet brödet var jättevackert!
SvaraRadera