fredag 2 juli 2010

grekiskt bjudbröd


















det här brödet är inte bara vackert utan också väldigt gott :-)

till en stor krans:

50 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 msk flingsalt
1 msk flytande honung
1 msk färsk rosmarin, hackad
8 dl rågsikt
3 dl manitoba cream eller vetemjöl special

rör ut jästen med vatten som värmts till 37 C. rör i olivolja, salt, honung och rosmarin. blanda i rågsikt med hjälp av assistent och sist vetemjölet till en smidig deg.

låt jäsa under bakduk i 30 min.

ta upp degen på bakbord, knåda smidig. dela degen i tre delar och rulla långa längder, typ 80 cm. fläta en inte alltför perfekt fläta (det ska ju se ut som bröd, inte en bullkrans :-) ) och lägg över på plåt. strö över lite ytterligare mjöl.

låt jäsa under bakduk i 30 min.

sätt ugnen på 200 C och grädda i 30-35 min. i början av gräddningen, häll ut en kopp kokande vatten i botten av ugnen.

låt svalna något innan du skär upp brödet i bitar. dekorera gärna med kvistar av färsk rosmarin.

4 kommentarer:

  1. Åh, jag vill bli bjuden på grekiskt bjudbröd! :-)

    SvaraRadera
  2. Vilket vackert bröd! Så fint att servera när man har gäster. Hmm... Blir avis ;-)

    SvaraRadera
  3. Frestande bröd! Kanske får bli ett födelsedagskalasbröd när jag tänker efter.

    SvaraRadera