idag kokade jag marmelad. det är förvisso sylt- och saftartider, men den här kan man göra året runt.
till ca 3,5 dl sylt:
en påse frysta jordgubbar (500g)
1 dl skivad rabarber (tog det mest för att jag hade, men det går lika bra utan, minska då något på sockret)
1 dl syltsocker med pektin
1 vaniljstång
1lime
koka upp jordgubbar, rabarber, socker, urskrapad vaniljstång - både frön och stång, samt finrivet skal från en halv lime. låt koka på svag värme i bortåt en halvtimme, beroende på hur lös eller tjock du vill ha den. blanda sedan i saften från en hel lime. plocka ur vaniljstången, häll upp på burk och låt svalna.
denna mängden är perfekt för en burk som går åt i kylskåpet medan den är fin. är ni inga storätare av marmelad, rekommenderas frysning av hälften.
toppen på en macka med mild hårdost till. eller som fyllning i någon kaka, t.ex. min syltrutkaka
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar