tisdag 6 juli 2010
syltrutkaka
receptet på den här kakan kommer från min gammelmormor och det är en riktig klassiker, påminner om en gigantisk hallongrotta :-)
1 ägg
1,5 dl socker
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 1,5 dl hallonsylt eller annan god, ganska fast sylt eller marmelad. (jag använder ÖNOS hallonsylt)
knåda ihop allt till en deg, fort och lätt så den inte blir för kladdig. platta ut 4/5 av degen med lätt mjölad hand i en smord och bröad form med löstagbar kant.
tryck upp degen ca 1 cm mot kanten. bred över hallonsylt i ett relativt tunt men täckande lager. rulla knappt centimetertjocka rullar av resterande deg och lägg i ett rutmönster över kakan. obs! lägg inte för tätt, för då syns inte sylten emellan efter gräddning, minst 3 cm mellan rullarna.
grädda i 200 c i 20-25 min tills kakan fått fin färg. låt svalna. pudra med florsocker före servering.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar