söndag 25 juli 2010

tefat med karamelliserade äpplen


















för några år sedan fanns i göteborg ett konditori som hette Peterséns. det låg på korsgatan precis nära domkyrkan. de hade små tefatspajer som jag ofta köpte med mig, innehållande päron, mandelmassa och allt vad det kan ha varit... :-)

här är en härlig variant på äpplen som jag serverar ljumna som dessert med vaniljglass.

till 12 tefat

mördeg:
250 g kallt smör
6 dl vetemjöl
1,5 dl florsocker
1 ägg

nyp först ihop smör, mjöl och socker och ha sedan i ägget. tryck ihop till en deg snarare än att knåda ihop det. plasta in och lägg i kylen i minst 30 min.

äpplena:
6 syrliga äpplen, typ granny smith
1 klick smör
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
1 dl råsocker
2 msk vaniljsocker
1/2 dl sirap

1 uppvispat ägg

kärna ur äpplena och klyfta dem, stek äpplena i smör, kanel och kardemumma, tillsätt sedan sötsakerna och låt koka ihop i en panna tills äpplena är mjuka och såsen blivit riktigt "klistrig". ställ åt sidan.


















ta ut degen och kavla ut den på mjölat bakbord, ganska tunt. ta ut 24 rundlar 10-15 cm stora i diameter. lägg 3-4 klyftor på hälften av rundlarna inkl. lite sås. lägg på en rundel och nyp ihop längs kanterna.

pensla med ägg och grädda på bakplåtspapper i 20-25 min i 200C till de fått fin färg. låt svalna något innan du flyttar dem från plåten.

4 kommentarer:

  1. Oförskämt gott, måste jag säga.

    SvaraRadera
  2. Finns inte Petersens kvar? Deras semlor var så goda, och större än Luxemburg, mumma!

    SvaraRadera
  3. Låter mycket gott! Tack för tipset!

    SvaraRadera