tisdag 3 augusti 2010

dakos

som jag tidigare berättat om här och här så gjorde vi för ett par år sedan en finfin resa till kreta. hotellet vi bodde på var helt nyöppnat och de serverade fantastisk frukost. dock inte buffé utan man fick beställa in vad man ville ha.

första dagen, glad turist som man är, beställde vi vad som på menyn hette "kretensk frukost". och det är bara att konstatera att på de 7 dagar vi var på ön så åt min sambo denna frukost 7 dagar och jag i alla fall 5. helt sjukt gott.

den "kretenska frukosten bestod dels av en riktigt god frappe, dels en liten tallrik med riktigt krämig yoghurt med honung, söt och blommig i smaken.

och så dakos...:-)

på kreta och antagligen på många andra ställen i grekland så görs den på en grov, stor skorpa. jag har förgäves försökt hitta sådana i sverige, tips mottages varmt. greken i saluhallen visste vad jag menade när jag frågade efter dem, men han sa att alldeles för få frågar efter dem, för att det ska vara lönt att ta hem dem. kanske blir det ändring nu... :-)

dakos ätes alltså gärna som frukost, men det går precis lika bra till lunch eller som ikväll, en lite större portion till kvällsmat. till frukost räcker självklart en skiva bröd per person.

här är recept på min variant för 2 personer till middag alt. 4 personer till frukost:

4 skivor osötat lantbröd, gärna på lite grövre mjöl. surdegsbröd på råg funkar finfint
1 pkt fetaost
6 fina solmogna tomater (vintertid funkar konserverade faktiskt riktigt bra)
en näve fina svarta oliver med kärna
en riktigt god olivolja
torkad oregano

rosta brödet riktigt torrt på svag värme i ugn. det ska absolut inte bli svart utan mer bli riktigt frasigt. finhacka tomaterna.

lägg upp brödskivor på asietter eller tallrikar beroende på tillfälle. fördela tomathacket över brödet. smula fetaosten över tomaterna. dekorera med några oliver per brödskiva.

ringla över rikligt med olivolja och toppa med relativt mycket torkad oregano.

det här rätten smakar verkligen sommar och det är så lätt att göra. pröva den som brunch till helgen eller kanske som förrätt på finmiddagen :-)

4 kommentarer:

 1. Ohoj vad gott det ser ut och låter! Perfekt som en sommarlunch.

  SvaraRadera
 2. Ja, den här skulle inte sitta fel! En sån vill jag äta idag! jag har inte ätit frukost än och är skithungrig. Det påminner lite om en grekisk bruschetta. :-)

  SvaraRadera
 3. Oj oj oj så gott :). Vilken trevlig blogg du har. Trevlig helg :)

  SvaraRadera
 4. Men herremingud vad gott detta ser ut! Vill ha, vill ha, vill ha!

  SvaraRadera