lördag 25 september 2010

beef & murphys fr. LEON























recepten från LEON är många gånger långkok, jag har därför skapat en ny receptkategori; söndagspyssligt som jag tycker passar perfekt. Skulle man ha samma tid andra dagar är det bara att gratulera :-)

det här är en riktigt mustig köttgryta som hör hösten till. Receptet är omgjort efter eget tycke:

till ca 6-8 personer:
1 kg nötkött, jag valde rostbiff, annars brukar fransyska vara riktigt fint, alt. grytbitar
2 burkar guinness eller annan stout, totalt 1 liter
2 lagerblad
2 msk torkad timjan
2 stora morötter
1 stor gul lök
1/2 kålrot
1/2 solo vitlök
2 msk tomatpuré
4 msk vetemjöl
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
salt & peppar

skär köttet i små kuber och marinera med en av burkarna guinness, timjan och lagerblad över natten. Lyft sedan upp köttet med hålslev och stek i omgångar i smör i en panna, krydda med salt & peppar. lägg över det stekta köttet i en ugnssäker gryta och spara marinaden.

när allt köttet är stekt, blanda i tärnad morot, lök och kålrot och stek i några minuter tills de mjuknat något. rör i vitlök och tomatpuré och stek lite till. blanda i mjölet och häll sedan på den sparade marinaden och resterande guinness. låt koka ihop en stund och blanda ihop. fyll på med köttbuljong och vatten och ställ i ugnen i ca 180 C i ca 2 timmar.

smaka av och kontrollera att köttet är riktigt mört.

jag serverade med couscous blandat med gröna ärter. som syns på bilden så blev det mest smakportioner, hade missat det där med långkoket så det blev sent varför man redan fått i sig en macka... :-)

1 kommentar:

  1. Det ser vacker ut i de blå skålarna. Jag har ett gäng nästan likadana.

    SvaraRadera