söndag 26 september 2010

ojojoj vilka bra brownies fr. LEON

OJ, de här smakar precis som seriösa brownies man köper styckvis i vackra delibutiker :-)

kommer att vara en stående favorit på vårt fikabord och kommer troligen dyka upp i en massa olika varianter här på bloggen :-) att de sedan är glutenfria också (förutsatt att chokladen också är det), brukar alltid vara bra vid vissa tillfällen.

12-18 st. beroende på storlek:

180 g smör
200 g mörk choklad
2 tsk riktigt starkt kaffe

rivet skal från en liten apelsin
80 g sötmandel, finhackade
4 ägg
100 g malda sötmandlar
160 g mörk choklad, hackad
160 g riktigt mörk choklad, hackad
150 g socker
en nypa salt
3-4 droppar vaniljextrakt

sätt ugnen på 180 C. smält smöret. smält också den första mängden choklad, 200 g. låt båda svalna. blanda ihop de båda tillsammans med kaffet. blanda också i apelsinskalet.

knäck äggen i en skål. blanda sedan i malda mandlar, sedan den mörka och mycket mörka chokladen och sist sockret. blanda ihop och rör sedan i salt och vanilj och allra sist den första blandningen med choklad och smör. blanda ihop till en krämig röra, men blanda inte för mycket, ingen luft ska i blandningen.

häll smeten i en välsmord liten långpanna och baka i 20-25 min. överbaka inte, då blir den torr. den ska vara något frasig i kanten och så fortfarande mjuk i mitten, då är den klar. vänta tills den svalnat och skär i stora goda bitar :-)

4 kommentarer:

 1. Oj, vad gott det ser ut.

  SvaraRadera
 2. Verkar vara underbart goda brownies :) Receptet sparas!

  SvaraRadera
 3. Det stora fikasuget slog just omkull mig.

  SvaraRadera
 4. Härligt! Jag har bara besökt LEON ett par ggr, men det har varit både gott och trevligt, så kan tänka mig att kokboken är en trevlig investering.

  SvaraRadera