lördag 18 september 2010

frukt- och nötbröd från A PIECE OF CAKE
























häromdagen bakade jag mitt första surdegsbröd. det som onekligen behövs, är en surdeg... :-) recept på hur man gör sådana finns det många som har gott om, jag tipsar gärna om pain de martin som ju helt uppenbart kan sina surdegar ! :-)

brödet är jättegott och blev faktiskt precis så vackert och gott som jag hoppades utan att man behövde några magiska brödfingrar :-) jag gjorde nästan precis som man skulle men ändrade lite.

till 2 limpor:
1 dl surdeg av råg
25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk malen kanel
3,5 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl special
150 g hasselnötter
100 g russin
1 påse blandad torkad frukt ( jag tog bara aprikoser)

smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap salt och kanel. tillsätt surdeg, rågmjöl och lite vetemjöl i taget och knåda ihop degen i maskin tills den är elastisk. arbeta degen på högre hastighet ca 5 minuter och tillsätt nötter, russin och hackad frukt.

jäs till dubbel storlek, ca 1 timme. sätt ugnen på 250 C.

dela degen i två delar och vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt mjöl. lägg dem på bakplåtspapper och jäs under bakduk i ca 1 timme.

snitta försiktigt bröden med en vass kniv och sätt in dem i ugnen. slå ut någon dl vatten i botten av ugnen (alt. på en långpanna som sätts in i botten av ugnen då den sätts på värmning) och stäng snabbt luckan. sänk värmen till 230 C och baka bröden i ca 30 min.

låt svalna utan bakduk.

4 kommentarer:

  1. Nämen jösses vilka otroligt fina bröd. Rustika och jättevackra!

    SvaraRadera
  2. Hoppas mina blir lika vackra... (man kan ju alltid hoppas.)

    SvaraRadera
  3. Fina bröd! Har en surdeg på g. Kanske ska baka det här brödet då :)

    SvaraRadera
  4. Jättefina bröd! Har inte hunnit baka några bröd ur den boken än.

    SvaraRadera