onsdag 24 november 2010

en underbar brödbok med färgglada prickar och noteringar..






















här vill jag tipsa om en underbar brödbok. visst blir man mer brödbakssugen på sommaren och så på hösten..? På sommaren för alla grillfester där man behöver bröd som tillbehör och på hösten för att brödbak värmer köket så härligt och för att det är så gott till soppa!

Tulla Grünberger har gjort en alldeles underbar bok där hela poängen är att hon bakat allt bröd hemma i sin egen ugn, inga storköks/bageribröd här inte...

många gånger har boken åkt fram och för att komma ihåg vad som är bra och inte så har jag hittat ett finfint sätt att komma ihåg...
























i vilken välsorterad mataffär som helst eller i bokhandlar för den delen, så kan man köpa små klisterprickar. jag har köpt i rött, gult och grönt. röda prickar sätter jag på recept som helt enkelt inte var nån hit, gula sätter jag på sådana som var sådär men som kan ha god potential att bli nåt med lite justering och gröna sätter jag på allt som är gott!

detta gör jag i alla mina kokböcker och i min egen receptsamling också och så krafsar jag gärna ner ett par rader så man inte glömmer av om man gjorde något speciellt, om man hade i nåt extra o.s.v.

men här på bloggen är det bara de grönprickade recepten som hamnar... :-) hur gör ni för att komma ihåg??

tisdag 23 november 2010

julfnatt!














jag är en människa som gillar julen sjukt mycket och det känns som att de flesta av oss matbloggare gör det...

hittade en glad blogg från en jultokig tjej från göteborg som jag ville tipsa om; julbloggen

måndag 22 november 2010

tävling på broarne.se varje månad
























vill bara visa mina fantastiskt fina muggar som jag vann i en tävling på broarne.se. Supermysig butik där de blandar gammalt och nytt och allt är charmigt till tusen :-)

varje månad kan man tävla om fina inredningsdetaljer och förra månaden vann jag :-)

återkommer framöver med vad jag använder mina muggar till!

lycka till med tävlingen på broarne!

torsdag 11 november 2010

dagobert - mackor med allt möjligt























när jag var liten var det oftast mamma som lagade maten hemma. men ibland var hon på kurs eller annat på kvällarna och då var det pappa som stod för maten. Han har två paradrätter som både jag och min syster störtgillade. den ena är klassisk ugnspannkaka som min pappa vitsigt nog kallar för "brottarmatta". som barn är det inte så svårt att tänka sig ett par brottande individer som rullar runt uppe på pannkakan...

den andra är vad som gick under namnet dagobert; helt enkelt en rejäl macka med hur mycket som helst på och helst i världens knasigaste blandning. hade man tur så blev det dagobert dagen efter vi hade ätit köttbullar och i juletid blev den som allra bäst.

nästan alltid så innehöll mackan stekt ägg, rökt skinka, ost, överblivna köttbullar, någon bit sill, inlagd gurka, gärna rödbetssallad, ibland kall skivad potatis, ja ni förstår poängen. viktigt var att alltid ha ett tak på mackan också så att man kunde hålla i den...

här gjorde jag häromdagen en dagobert "light" kan man säga:
ett par skivor mjukt fullkornsbröd, t.ex. längtan
ett stekt ägg
ett par skivor ost
ett par salladsblad
några skivor röd paprika

nästan så att den låter riktigt tråkig i förhållande till hur de såg ut när vi var små... :-)

tisdag 9 november 2010

snön yr kring rutorna...

nu är det oundvikligen vinter... när jag somnade igår var det sådär lite höstigt. vaknade upp och insåg kvickt att vintern dök upp under natten. vi hade 10 cm snö utanför fönstret. upp och på med mössa och tjocka vantar och skotta snö. fick åka i god tid för att hinna till jobbet, misslyckades ändå eftersom flera kört fast i halkan på vägen och jag kom inte förbi.

sitter nu på en iskall parkering i bilen och väntar på att klockan ska bli 10.30 då jag har mitt nästa kundbesök. det är så kallt och kyligt ute att jag inte ens vill stänga av bilen med risk för att börja frysa igen. utanför blåser det så det rycker i bilen av kastvindar och snön yr kring rutorna.

sneglar på min lilla kylväska. i den har jag en drickyoghurt (yalla guanabana/pineapple/vanilla) och en god wrap av libabröd med ost och skinka. det där med lunch när man är ute och åker i jobbet är alltid lite lurigt. men jag har helt gett upp med att kunna köpa nåt längs vägen. det man gör själv är så mycket godare! på vintern funkar mackor bra till lunch. på sommaren är bär, yoghurt och lite müsli det bästa.

nä, hem och koka soppa ikväll får det nog bli eller åtminstone en kopp varm blåbärsoppa.

måndag 8 november 2010

arla köket vardag

























det är många matbloggare som lagt upp denna bok i ett inlägg och jag gör likadant. ibland är man sugen på att göra något avancerat och nytt och ibland vill man mest ha något som funkar, helst går väldigt fort och som man inte behöver vara rädd inte är provlagat ordentligt.

då är arlaköket helt suveränt, finns massor av enkla recept som ändå är riktigt kul.!

det enda tråkiga kan jag tycka med denna bok är att gäng recept utgår från att man ska använda deras halvfabrikat, typ skogssvampspannna, en massa smaksatt creme fraiche och liknande. men då får man antingen ta det eller så improvisera ihop nåt.

ska ta och laga ett par recept ur boken och lägga ut framöver, både de utan och de med arlas smaksatta små burkar... :-)

lördag 6 november 2010

ugnsbakad lax med sherrysås - oj så gott!
























i veckan blev det en god sås till ugnsbakad lax som kvalar in som vardagsmiddag därför att det var så lätt och gick fort, men smakmässigt är det helt klart lördagsfint!

till 2 pers:
2 portionsbitar laxfilé
önskad mängd god potatis
2 msk sherry
1,5 dl mjölk
1 dl creme fraiche
1 msk smör
1 msk vetemjöl

skala potatis och koka. krydda laxen med citronpeppar och örtsalt och lägg i en ugnsfast form. baka i 200 C ca 15 min. smält smör i en gryta, tillsätt mjöl och vispa ihop. rör i mjölken och rör slätt. tillsätt sherry och creme fraiche och låt koka ihop några minuter.

servera med fräsch och krispig sallad.

torsdag 4 november 2010

pasta med lamm, rött vin, champinjoner och fetaost























som jag skrev tidigare i veckan så var det rätt tomt bland lunchlådorna så jag passade på att ladda med en mustig men snabb lammfärsröra som passar fint till pasta.

till 6-8 lunchlådor:
600 g lammfärs
100 g fetaost
6 portioner pasta
2 askar chaminjoner
10 soltorkade tomater i olja
1 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor
2 röda lökar
4 dl creme fraiche

stek på färsen och krydda med salt och peppar. Stek sedan lök försiktigt tillsammans med strimlade tomater. Smörstek champinjoner i bitar med pressad vitlök. blanda allt i en panna, tillsätt rött vin, balsamvinäger, creme fraiche och låt koka ihop. smaka av med salt & peppar.

koka pastan och servera den toppad med lammfärsröra, smulad fetaost och torkad oregano.

tisdag 2 november 2010

lunchlådor ! - kycklinggryta med grönsaker

























i förra veckan insåg jag att avdelningen för lunchlådor i vår frys, gapade oroväckande tom...

det blev en enkel kycklinggryta med grönsaker, fräscht att värma upp och smakar finemang.

till bortåt 10 lunchlådor:
6-7 kycklingfiléer
2 squash
4-6 morötter
2 burkar krossade tomater
1 hönsbuljongtärning
1 röd chili
2 gula lökar
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
4 paprikor i olika färger
8 portioner ris
2 burkar bönor, t.ex. kidney och borlotti

dela kycklingen i mindre bitar och stek i smör. krydda med salt och peppar. lägg över i en gryta. finhacka vitlök, chili och lök, stek lätt utan att få färg, lägg över tillsammans med kycklingen. gör så samma sak med squash, morötter och paprika i bitar. häll i tomater i grytan, späd med vatten om det behövs. smula ner höngsbuljongtärningen och låt koka upp och sedan småputtra i minst 15 min.

koka riset och blanda med avrunna bönor.

klart! lägg upp i lådor, frys in och njut av att ha god mat att plocka med till jobbet.

måndag 1 november 2010

en varm klassiker











sitter och äter snabb lunch, ett par ostmackor och en stor kopp varm blåbärssoppa. oj så gott det värmer i höstkylan... :-) brukar göra det enkelt. ett par skedar pulver i botten på en kopp, över med kokande vatten och rör runt. Så blir det inte allt krångel med visp, gryta o.s.v.